WineHQ

Limbo

The game on steam.

Application Details:

Version: Steam
License: Retail
URL: http://limbogame.org/
Votes: 0
Latest Rating: Gold
Latest Wine Version Tested: 1.9.18

Maintainers: About Maintainership

Test Results

Old test results
The test results you have selected are very old and may not represent the current state of Wine.
Selected Test Results

What works

Everything: * Downloading and installing from Steam. * Starting up the game, navigating menus, quiting gracefully. * Gameplay from start and up to the end.

What does not

Nothing, although it is required to use some native dlls overrides to get the game working flawlessly.

Workarounds

What was not tested

Playing with gamepad.

Additional Comments

System specs I had tested the game on: AMD Phenom II X4 955 CPU @3.2GHz, 6GB DDR2 RAM, nVIDIA GeForce GTX 550 Ti GPU with 1GB VRAM.

Essential software components: Linux Kernel 2.6.38.8-32.fc14.i686.PAE, nVIDIA Display Drivers 280.13 32bit.

Game runs perfectly. By default Steam installs DirectX runtime on the first game launch which workarounds bugs related to Wine implementation of d3dx_43.dll and d3dcompiler_43.dll. In case you've got "Vertex Shader Error" message at the game startup - you may either place native d3dx_43.dll and d3dcompiler_43.dll to the LIMBO installation folder (or $WINEPREFIX/disk_c/Windows/system32 folder after removing built-in fakedlls residing there) or use "winetricks d3dcompiler_43 d3dx9_43" to automate the task.
selected in Test Results table below
Operating systemTest dateWine versionInstalls?Runs?Used
Workaround?
RatingSubmitter
ShowGentoo Linux x86_64Sep 02 20161.9.18Yes Yes GoldBob Wya 
ShowGentoo Linux x86_64Feb 19 20161.9.3-stagingYes Yes GoldBob Wya 
ShowGentoo Linux x86_64Dec 29 20131.7.8Yes Yes GoldFletch Hasues 
ShowopenSUSE Tumbleweed (rolling release)Dec 26 20121.5.20Yes Yes PlatinumBob Wya 
ShowGentoo Linux x86_64Dec 01 20131.4.1Yes Yes GoldFletch Hasues 

Known Bugs

Bug # Description Status Resolution Other apps affected
27078 Limbo needs native d3dx9_43 and d3dcompiler_43 (purist) NEW View

Show all bugs

HowTo / Notes

Pre- / Post- Installation Steps

Override the following dll 's before (or after) installing Limbo:

export WINEPREFIX="❚❚❚❚❚❚"
winetricks d3dx9_43 d3dcompiler_43

In the instance of a failure you would find Limbo might fail to launch successfully (backtrace will indicate a failure in d3dcompiler_43), e.g.:

Backtrace:
=>0 0x056396a9 in d3dcompiler_43 (+0x1e96a9) (0x0033e238)
1 0x055285e4 in d3dcompiler_43 (+0xd85e3) (0x0033e63c)
2 0x0552750e in d3dcompiler_43 (+0xd750d) (0x0033e668)
3 0x054b6e6f in d3dcompiler_43 (+0x66e6e) (0x0033f3a4)
4 0x100e6186 in d3dx9_43 (+0xe6185) (0x0033f650)
5 0x004862e3 in limbo (+0x862e2) (0x03058489)

Alternatively you might see a vertex error KW_VERTEX popup dialog from Wine.

Note: you only need to specify the WINEPREFIX env variable if you are not using the default location: WINEPREFIX="${HOME}/.wine"

More recent test indicates that the issue is still present in Wine release wine-1.9.18 (Vanilla).

Tweaks

"First Time" Setup

To stop the firstevery time (!!) setup of the MS DirectX redistributable, for the default SteamApps location, in a 32-bit Wineprefix:

rm -rf "${WINEPREFIX}/drive_c/Program Files/Steam/steamapps/common/Limbo/DirectX_Redist"

... or for the default SteamApps location, in a 64-bit Wineprefix:

rm -rf "${WINEPREFIX}/drive_c/Program Files/Steam/steamapps/common/Limbo/DirectX_Redist"

Comments

The following comments are owned by whoever posted them. WineHQ is not responsible for what they say.

Limbo is going crazy after 5-10 minutes
by Marcin on Sunday August 28th 2016, 4:24
I have wine 1.9.16 and wine-staging 1.9.16 and Limbo is working well but after 5-10 minutes of playing is going crazy - the character moves by himself and the game becomes unplayable.
RE: Limbo is going crazy after 5-10 minutes
by Bob Wya on Sunday August 28th 2016, 17:10
Are you running Limbo in a Wine Virtual Desktop or an X fullscreen session?
What's your Desktop Environment?
Graphics card and driver?
Any fancy (Wine) mouse warp settings? :-)

I'll try and reproduce the issue - if you can give me some idea of your setup!!

Thanks
Bob
RE: Limbo is going crazy after 5-10 minutes
by Marcin on Monday August 29th 2016, 1:40
OK, I have forgot about it.
So I have a laptop with Kubuntu 14.04.3 x86.
I have wine 1.9.16 + wine-staging 1.9.16
installed DirectX.
My graphic card is intel graphics 3000 (my built-in card, I haven't installed my nvidia card drivers because I have been afraid of my linux will crash).
I have default driver.
No, any fancy settings. Mouse is working fine, but the game is not.
RE: Limbo is going crazy after 5-10 minutes
by Bob Wya on Monday August 29th 2016, 4:30
So I'd fix your graphics stack - before raising spurious issues about Wine!! It's probably just the same old, same old broken Ubuntu/Debian stock configuration...

I've just supported a chappie (who I used to work with) fix his Ubuntu Mate 16.04.1 install... He's using a decent Intel Haswell generation IGP Core i5... The interface was freezing up and the CPU core's were spinning hard just to run Mate's Compton compositor (yeh - even a RaspPi Zero could run that DE!!)
Wtf - I thought - time to nuke that out-of-date Intel graphics driver...

You would need to purge:
launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel

I set a grub kernel modeset line (I think - appeared to work):
i915.modeset=1

See:
wiki.archlinux.org/index.php/intel_graphics

I'm an "Nvidia guy" so I don't much about the Intel i915 graphics stack. But what I did seemed to fix all the stock Ubuntu weirdness...

Your graphics stack is from the Sandy Bridge generation... That's the first of the "modern" Intel IGP's that this procedure would apply for.
RE: Limbo is going crazy after 5-10 minutes
by Marcin on Monday August 29th 2016, 5:25
I have reviewed package list on my kubuntu and I see that I haven't package "xserver-xorg-video-intel" , but only I have packages :
xserver-xorg-video-intel-codename, where codename is vivid, trusty, and others.
I have trusty (14.04) but I have installed video graphic driver for vivid , but why ?
RE: Limbo is going crazy after 5-10 minutes
by Marcin on Monday August 29th 2016, 5:26
"xserver-xorg-video-intel" is on the list, but it's not installed.
RE: Limbo is going crazy after 5-10 minutes
by Bob Wya on Friday September 2nd 2016, 18:38
I had a good crack to re-produce this issue - but I can't. I'd file a bug report if I was you!

Btw I see you've edited your test results a bit - but left them in a limbo state (sorry couldn't resist that one!!) I can't currently access the updated test submission...
Back