WineHQ

Age of Empires

Version 1.0 and 1.0a of the expansion pack.

Application Details:

Version: The Rise of Rome: 1.x
License: Retail
URL: http://www.microsoft.com/games...
Votes: 0
Latest Rating: Gold
Latest Wine Version Tested: 7.11

Maintainers: About Maintainership

Link Download update

Test Results

Old test results
The test results you have selected are very old and may not represent the current state of Wine.
Selected Test Results

What works

"Full Install" from a freshly made cdrdao BIN/TOC dump of my childhood v1.0 Age of Empires: The Rise of Rome CD, mounted via CDEmu.


Starting a single-player skirmish and playing for a few minutes.

Changing the game's resolution to its maximum of 1024x768.


(In a 32-bit wineprefix)

What does not

1. You'll get an error message from the installer about requiring at least Windows 95 or Windows NT 4.0 with Service Pack 3.


2. Starting the game will give you an MCI Error that says "There is an undetectable problem in loading the specified device driver." and the game will hang at a black screen.

Workarounds

1. Use winecfg to change the Windows version from Windows 7 to Windows XP.


2. Add "NoStartup" as a command-line argument when running EMPIRESX.EXE to bypass the problematic opening cinematic.

What was not tested

Multiplayer


Completing a single-player game.


(A 64-bit wineprefix)

Hardware tested

Graphics:

  • GPU: Nvidia
  • Driver: proprietary

Additional Comments

I haven't confirmed, but I imagine it probably has the same "will only try to play CD audio from the first optical drive" problem as the base game.


If you're using something like CDEmu which isn't naturally your first optical drive, you'll want to edit the symlinks in the dosdevices folder to make sure that the relevant : and :: symlinks are as early in the alphabet as possible since deleting a drive in winecfg only removes the : symlink while it's the :: symlink that determines available CD audio devices.

selected in Test Results table below
Operating systemTest dateWine versionInstalls?Runs?Used
Workaround?
RatingSubmitter
CurrentUbuntu 20.04 "Focal" (+ variants like Kubuntu)Jul 01 20227.11Yes Yes YesGoldStephan Sokolow 
ShowUbuntu 14.04 "Trusty" amd64 (+ variants like Kubuntu)Aug 04 20141.7.22Yes Yes PlatinumLuis Alvarado 
ShowArch Linux x86_64Jul 17 20131.6-rc5N/A Yes PlatinumJustin Dray 
ShowArch Linux x86_64Apr 15 20131.5.27Yes Yes GoldAlexander 
ShowArch LinuxApr 13 20131.5.25Yes Yes SilverHamish Paul Wilson 

Known Bugs

Bug # Description Status Resolution Other apps affected
3548 .lnk file is created on the desktop together with the program icon... NEW View

Show all bugs

HowTo / Notes

HOWTO
To prevent installer windows from being hidden, change Wine's settings so that the window manager is not allowed to control Wine applications (can be done with winecfg).

Elements such as taskbars designed to cover other applications are not hidden when Age of Empires II is run in full-screen. This can be fixed by not allowing the window manager to control Wine applications (can be changed in winecfg), or by changing the taskbar's options so that windows are allowed to cover it.

Crack
If the game does not recognice your CD, you may need to use a crack. This may or may not be legal, depending on where you live.

Multiplayer
To get multiplayer working, place the following DLLs in Wine's windows/system32 directory, then start winecfg and add dll overrides (native, builtin) for them: dplayx, dpnet, dpnhpast and dpwsockx.
NOTE: the game freezes when exiting a multiplayer game.

Comments

The following comments are owned by whoever posted them. WineHQ is not responsible for what they say.

Game not launching
by Mauro Foti on Tuesday February 3rd 2015, 13:26
I install the game and it doesn't give any error, but when i try to launch the game, the pc loggs off and it leads me to the login screen.
Graphics problems solved with 1.3.37
by Marco Azzali on Tuesday January 17th 2012, 7:36
Hi,

I tried every suggested patch and DLL override and did not work (graphics flickering and strange colors); now it's working perfectly with wine version 1.3.37.

Marco
The game runs very slowly, constantly outputs debug messages in the terminal
by Alexander on Sunday September 12th 2010, 16:56
The game runs with little pauses about every 150-250ms. Terminal starts to output from the early start of the game constantly:

"err:d3d_surface:d3dfmt_p8_init_palette This code should never get entered for DirectDraw!, expect problems
fixme:d3d_surface:IWineD3DSurfaceImpl_BltOverride Unsupported blit operation falling back to software"

Changing DirectDrawRenderer from opengl to gdi takes these messages away, but the game performance keeps the same.

(I'm using ArchLinux 64bit, nvidia 9800GT)
RE: The game runs very slowly, constantly outputs debug messages in the terminal
by Alexander on Sunday March 6th 2011, 17:35
I've found the solution. I installed wine 1.3.11 with DIB Engine patches. (from Arch User Repository aur.archlinux.org/packages.php?ID=31499 ).
Then set registry these registry entries:
DirectDrawRenderer=opengl
RenderTargetLockMode=readtex
OffscreenRenderingMode=backbuffer

I tried other values, but if OffscreenRenderingMode is set to fbo or pbuffer the colors become crazy.
Then start the game with DIB Engine enabled, e.g. "WINEDIB=ON wine Empiresx.exe" . Now the game works fine.
Age of Empires Gold Edition
by Steven Willis on Sunday July 1st 2007, 19:35
I have Ubuntu Feisty (7.04) which came with wine 0.9.33. The installation of AoE worked just fine, but as soon as I tried to play it would give an error about how Direct3D or DirectDraw or something couldn't be initialized. I added the wine .deb repository as detailed here: www.winehq.org/site/download-deb and installed the latest version (0.9.40) and the game works as described above... basically:

- some text that should be white show up as black, this is sometimes a problem when on a black background, but not often.
- the game runs slowly, there seem to be slight pauses every second or so.
- I haven't tested network play or anything.
RE: Age of Empires Gold Edition
by aisyk on Wednesday May 14th 2008, 21:14
Same problems for me with Hardy Heron (8.04) and Wine 0.9.61
RE: Age of Empires Gold Edition
by aisyk on Thursday May 15th 2008, 16:57
I copy error messages here :

err:alsa:ALSA_CheckSetVolume Could not find 'PCM Playback Volume' element
fixme:mixer:ALSA_MixerInit No master control found on Brooktree Bt878, disabling mixer
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x32d688,0x00000000), stub!
fixme:xrandr:X11DRV_XRandR_SetCurrentMode Cannot change screen BPP from 32 to 8
fixme:mcicda:MCICDA_GetError Unknown mode 1

I have a TV analogic video card Bt878.
Unable to run game
by Amr on Monday December 25th 2006, 19:50
Hello,

I have the Gold Edition of AoE and installation went well. I updated the game using the patch on Microsoft's website to 1.0a, but was unable to run the expansion and I got the following error message:

"Age of Empires Expansion requires Age of Empires 1.0, 1.0A, or 1.0B to be installed"

I tried using a crack but the result was the same.

Any ideas?

--Amr
RE: Unable to run game
by Alexander on Sunday September 12th 2010, 16:24
try to cd to the installation directory and then run "wine Empiresx.exe"
Back